USA DE N

Президент Республіки Узбекистан Шавкат Мірзійоєв 1 березня прийняв делегацію Сполучених Штатів Америки на чолі з Державним секретарем Ентоні Блінкеном.

Було розглянуто широке коло актуальних питань повістки двосторонніх відносин у політичній, торговельно-економічній, інвестиційній, освітній та культурно-гуманітарній сферах, а також ключові аспекти регіональної взаємодії.

На початку бесіди Державний секретар Ентоні Блінкен передав главі Узбекистану привітання та найкращі побажання Президента Сполучених Штатів Джо Байдена.

Знову підкреслено рішучу відданість США підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності Узбекистану. Дана висока оцінка та виражена повна підтримка здійснюваним у країні незворотним демократичним перетворенням та соціально-економічним реформам.

Особливо відзначено великий прогрес у сфері забезпечення прав людини та ґендерної рівності, боротьби з примусовою працею, реформ у сфері свободи слова та підтримки засобів масової інформації, розвитку інститутів громадянського суспільства та багатьох інших напрямах.

Під час зустрічі з великим задоволенням констатовано досягнутий високий рівень узбецько-американських багатопланових відносин.

Підтверджено важливістьподальшого розвитку повномасштабної співпраці, у тому числі в рамках просування ефективного Діалогу стратегічного партнерства та продовження продуктивних обмінів на різних рівнях.

Особливу увагу приділено нарощуванню торговельно-економічної, інвестиційної та інноваційної взаємодії, розширенню присутності провідних американських компаній на ринку Узбекистану, реалізації проектів кооперації насамперед у високотехнологічних галузях.

Відзначені наявні широкі можливості для активізації культурно-гуманітарних зв'язків, включаючи програми в галузі вивчення молодим поколінням англійської мови та підготовки кваліфікованих викладачів у нашій країні.

Відбувся обмін думками щодо найважливіших питань регіонального співробітництва. Позитивно оцінено практичні результати міністерської зустрічі, що відбулася напередодні у форматі «США та країни Центральної Азії» («С5+1»).

Було виділено такі напрями, як сприяння сталому розвитку країн регіону, удосконалення ділового середовища та інвестиційного клімату, розвиток «зеленої енергетики», здійснення спільних освітніх програм.

Важливе значення надається майбутньому засіданню Ради Рамкової угоди з торгівлі та інвестиціям (TIFA), яке відбудеться цього місяця у місті Самарканді.

Були розглянуті також питання широкого міжнародного співробітництва з питань мирного врегулювання в Афганістані.

Висловлено єдину думку щодо неприпустимості ескалації ситуації та розростання гуманітарної кризи в цій країні, необхідності активного використання майданчика ООН для вироблення алгоритму вирішення наявних проблем, а також важливості підтримки регіональних інфраструктурних проектів для сприяння встановленню миру та відновленню афганської економіки.