ОБСЕПрезидент Республіки Узбекистан Шавкат Мірзійоєв 17 листопада провів переговори з генеральним секретарем Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Хельгою Шмід.
Обговорено питання подальшого розвитку співпраці з ОБСЄ у всіх трьох вимірах її діяльності – економіко-екологічному, політичному та гуманітарному.
Із задоволенням відзначено активізацію контактів, розвиток відкритого та конструктивного діалогу останнім часом.
Лише цього року – 30-річчя співпраці – Узбекистан відвідали чинний голова ОБСЄ Збігнєв Рау та Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Кайрат Абдрахманов. Ведеться плідна співпраця з Бюро з демократичних інститутів та прав людини, Парламентською асамблеєю та представником ОБСЄ зі свободи ЗМІ.
Спільно здійснюються проекти з розвитку цифрових навичок серед молоді та в рамках Стратегії боротьби з тероризмом та екстремізмом до 2026 року.
У ході бесіди наголошено на важливості експертної підтримки структур ОБСЄ, особливо у питаннях продовження демократичних реформ та розвитку інститутів громадянського суспільства в Узбекистані.
Наголошено на необхідності посилення взаємодії в економічному та екологічному вимірі, реалізації спільних проектів у галузі «зеленої» економіки, цифровізації, малого бізнесу та екології.
У контексті обговорення актуальних проблем регіональної та міжнародної безпеки особливу увагу приділено ситуації у сусідньому Афганістані. Досягнуто домовленості щодо реалізації спільних проектів, спрямованих на вирішення нагальних гуманітарних потреб афганського народу.